Mobilitás Magyarországon

2021.09.27-10-2021.10.1.

Végre sikerült megrendeznünk, megszerveznünk partnereinknek projektünk második mobilitását városunkban Tabon. Nagyon intenzív, tartalmas hetet töltöttünk együtt iskolánkban. Az óralátogatások kapcsán mozgásos játékokat és népi játékokat ismertek meg külföldi kollégáink.

Megmutattuk hogyan használjuk a Mozgáskotta módszerét, milyen szerepet tölt be a színes rúd készlet, és a LÜK.

 

 

ERASMUS HÉT A SZENT GELLÉRT RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN ÉS ÓVODÁBAN

2021.09.27-2021.10.01 között ERASMUS hetet tartottunk iskolánkban az ERASMUS+ 2019-FR01-KA229-062121_2 számú projekt keretében.

Intézményünkbe látogatott tapasztalatcsere céljából 11 kollégánk. Köztük volt 4 óvó néni Romániából 1 tanító bácsi és egy tanító Franciaországból, továbbá 3 tanító Litvániából , és 2 Macedóniából. A hét célja tapasztalatcsere volt. Vendégeink megismerkedhettek a magyar iskolarendszerrel, iskolánk működésével a megbeszélések során.

Hétfőn kis műsorral köszöntöttük őket, melynek során tanulónk népi játékokat, népi dallamokat mutattak be énekkel, hangszerrel.

Egy délelőttöt óvodai foglakozásokon hospitáltak, ahol megismerkedhettek a Mozgáskotta rendszerével, melyet rendszeresen alkalmazunk mind az óvodában, mind a kisiskolás osztályokban.

Szerdán és csütörtökön az alsós osztályokban vettek részt tanórákon, ahol intézményünkben alkalmazott és használt oktatási játékokkal bővültek ismereteik. Többek között a LÜK-kel, a színesrúdkészlettel és a Mozaweb interaktív játékaiból kaptak ízelítőt. Igyekeztünk minél több egyéb játékot megmutatni a hozzánk érkezőknek, hiszen projektünk fő csapásiránya, fő célja  a játékos tanulás. Így kipróbálhatták milyen is a métázás, megismerhettek több népi gyermekjátékot, melyet alkalmazunk a mindennapi oktatásban. Az egy hét alatt tanulóink többször találkozhattak az idegenekkel, és pár nap elteltével lelkesen köszöntek nekik „Bonjour”-ral, hiszen projektünk munkanyelve a francia.  Nagy örömömre szolgált, hogy egy-két bátor kis tanuló önállóan angolul kezdeményezett beszélgetést a más országból érkezett pedagógusokkal.

A sok óralátogatás után, megbeszéléseink során fényderült iskolarendszereink különbözőségeire, és hasonlóságaira.

Szakácsunk Ibolya néni és élelmezésvezetőnk Erzsi néni jóvoltából találkozhattak vendégeink a magyar konyha ízeivel menzánkon.

A  szakmai munka mellett igyekeztem olyan programot összeállítani erre a különleges hétre, melynek során minél jobban megismerhették a magyar kultúrát. Látogatást tettünk a Nagy Ferenc Galériába, a Zichy Mihály Emlékmúzeumba, a tabi és andocsi katolikus templomba, és hogy kicsit turistának is érezhessék magukat egy délután ellátogattunk Tihanyba. A Magyar Néprajzi Gyűjtemény épületében a tárlatvezetés után a Tavaszi szél vizet áraszt című dal tanulása közben tradicionális karácsonyi díszt fűztünk Nemesné Sámoly Ágnes vezetésével.

Nem maradhatott el a néptánc bemutató sem, melyre egy ünnepi vacsora keretében került sor utolsó este iskolánk ebédlőjében. Jó hangulatú táncház kerekedett az est folyamán.

A hét záróeseményeként iskolánk egy nagy játszóházzá alakult. Közel 12 helyszínen szórakozhattak a gyerekek kedvükre. Volt méta verseny, malmozási lehetőség. Igyekeztünk régi korok játékait is iskolánkba csempészni, mint a karikahajtás, tyúklábazás, pányvázás, gombfoci, labdacica, vagy a falhozverő.

Nem maradhattak ki a kézműves foglakozások sem, így lehetett matyómintás könyvjelzőt színezni, nemzeti színű karkötőt fonni, vagy labdát nemezelni. A bátrabbak készíthettek papírfonatból karkötőt, nyakláncot, vagy akár kosárkát is.

Nagy elégedettséggel töltött el, hogy idegen tanítótársaink szívesen álltak a gyerekek közé játszani, nemezelni, színezni. Igazán tartalmas délutánt tölthettünk együtt gyerekek, szülők vendégek, és kollégák egyaránt.

Ez a  programban gazdag hét megmozgatta intézményünk minden dolgozóját, apraját nagyját és a szülőket is. Köszönet minden támogatónak, hogy vendégeink élményekkel teli, új ismeretekben gazdag időt tölthettek nálunk.

Köszönöm kollégáimnak, az iskola és óvoda minden dolgozójának, a külső segítőimnek többek között Sternóczky Lászlónak, Nemesné Sámoly Ágnesnek , Sebestyénné Nellikének a könyvtárból,továbbá Tab város önkormányzatának, és Polgármesterünknek a szellemi és tárgyi támogatást. A szülőknek önzetlen segítségét a játszóházban, vagy akár a fényképezésnél, és az Utolsó Vacsora Plébániának a kisbuszt.

 Ha csak 5 gyerek szívesebben tanul ezután egy idegen nyelvet iskolánkban, vagy szívesebben  áll neki játszani társaival , már eredményesnek mondhatom ezt a nem mindennapi eseményt.

A projektünk ezzel még nem ért véget, hiszen az idei tanévben még 3 alkalommal lehetőségünk lesz 3 különböző országba utazni a játékos tanulás kapcsán. Ha a Covid helyzet is engedi, novemberben Litvániába utazunk és Bee bot adta lehetőségekkel ismerkedünk meg. Majd február elején Franciaországban, áprilisban pedig Macedóniában tanulhatunk kollégáinktól új dolgokat, új játékokat.

Wilhelmné Dudás llona

tanító, projektkoordinátor

 

 

Néprajzi gyűjteményben készült  videó Tavaszi szél vizet áraszt népdal közös éneklése: https://youtu.be/HcJxj5BQN2E

Közös nemezelés: https://youtu.be/MJVeBoavtY8

Táncház: https://youtu.be/RdjKtbQtoFM

Erasmus hét  nyitóünnepség: https://www.youtube.com/watch?v=PhcsAGuxikQ

 

A programsorozaton készült képek megtekinthetők a galériában.

Az eseményről megjelent újságcikk itt elérhető.

 

ERASMUS + HÉT PROGRAMJA

2021.09.27-010.01.

 

2021.09.26 vasárnap

Vendégek fogadása, szállásra kísérése, programok ismertetése

 

2021.09.27.

8:45- rövid megbeszélés, program elindítása, iskola körbejárása 

10:00 Vendégek fogadása ,köszöntése műsorral( ebédlő)

-csengettyűzés

-népdalok(Nemes Réka)

-zeneiskolás növendékeink zenés népdal bemutatója

11:00  Népi játékok bemutatása 1.osztály

https://www.youtube.com/watch?v=PhcsAGuxikQ

12:00 Ebéd kávé

13:00 Könyvtár látogatása,Katolikus templom megtekintése

14:00 Kisfilmek, fotóalbumok megtekintése az iskolákról országokról

-Kérdezz-felelek(szülők ,kollégák,)

15:00 Látogatás a Nagy Ferenc Galériába 

Séta a városban

18:00 Vacsora

 

2021.09.28.Kedd

 

9:00-Óvoda körbejárása

Óvodai foglalkozások megtekintése 3 foglalkozás

11:00 beszélgetés az óvónőkkel(Logico,Geomag)

12:00 Ebéd

13:00 kerekasztal beszélgetés ( Mozgáskotta eszközrendszerének megmutatása)

14:00 Videók, fényképek rendszerezése, mentése, beszélgetés a látottakról

15:00 Magyar Néprajzi Múzeum Tárlatvezetés+foglalkozás (Nemesné Sámoly Ágival) https://youtu.be/HcJxj5BQN2E

18:00 Vacsora

 

2021.09.29 Szerda

8:55 Foglalkozások

-Mozgáskotta 

-Malomjáték

-Színesrúddal játék Számok bontása 5-ig

-LÜK bemutatása

-matek órai játékok( Joli néni)

12:00 Ebéd

13:00

Kirándulás Balatonföldvárra, majd Tihanyba

Vacsora 

2021.09.30Csütörtök

8:55 Mozaik program bemutatása( Réka 4.osztály) esetleg tanórai játékok

10:00 Métázás( Gábor)

11:00 Kerekasztal megbeszélés

12:00  Ebéd

13:00  Kerekasztal megbeszélés youtube szerepe, honlap bemutatása, etwinning live használata 

15:00 Andocsi plébánia megtekintése 

18:00 Ünnepi vacsora Néptáncosokkal

https://youtu.be/RdjKtbQtoFM

 

2021.10.01.

8:00 Zichy Mihály Múzeum Megtekintése

9:00 Játékok kipróbálása, Malom szabályainak megtanulása

Kerekasztal-megbeszélés

Mobilitás értékelése

Következő látogatás előkészítése

12:00 Ebéd

13:00 -16:00 ERASMUS nyílt játszóház

-malmozás a vendégekkel( alsóban)

-karkötő fonása

-nemezelés https://youtu.be/MJVeBoavtY8

- karikahajtás

-pányvázás-étázás(Gábor)

-falhozverő

-métázás(Gábor)

-gombozás

-kapókövezés