ERASMUS DAYS A KATOLIKUS ISKOLÁBAN

2019.október 11-én a tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola csatlakozott az Európa szerte meghirdetett ERASMUS DAY programsorozathoz, projektindító nap formájában.

A program ötletét egy nyertes projektünk adta, melynek keretében 2 tanéven át dolgozunk 2 francia ,1 román 1macedón, 1 litván iskola kollégáival és tanulóival.

A francia nyelven benyújtott  2019-1-FR01-KA229-062121_2 számú

pályázatunk 18.240 Euro-s támogatást nyújt az ERASMUS+ program leple alatti tevékenységeink megvalósításához .Büszkén mondhatom, hogy az országban 138 intézmény közül a mi iskolánk az egyik szerencsés ,aki ebben a pályázattípusban támogatást nyert. A támogatást pedagógusaink külföldi partnerintézményeinkben rendezett módszertani továbbképzésekre valamint az iskola projektmenedzsmentjére fordíthatjuk Így az elkövetkezendő 2 tanévben 5 külföldi óvodába és általános iskolába látogathatunk el tapasztalatcserére 2-2 fő delegálásával. Az utazások során megismerkedünk partnerintézményeink struktúrájával, oktatási rendszerével, és jó bevált módszertani gyakorlatokat cserélünk, melyeket a mindennapjainkban is használunk .Témánk „Apprendre par le jeu”=Játékos tanulás.

Így született az ötlet, hogy egy az ERASMUS DAY programsorozathoz csatlakozva játéknapot szervezek iskolámban. Célom a játék mellett a nemzetközi projektünk ismertetése volt, így a meghívottak között szerepeltek városunk intézményeinek képviselői és elöljárói is.

A rövid projektbemutató után, melynek kapcsán ismertettem az idei év feladatait (logotervezés, „utazó” plüssfigura kiválasztása,karácsonyi üdvözletek, képeslapok készítése, egyéb projekttevékenységek)

A rövid ismertető után kezdetét vette a JÁTÉK.

5 helyszínen különböző játékokat játszhattak a gyerekek. Állomásról állomásra jártak az alsó tagozatosok, népi gyermekjátékokat játszottak Virág nénivel, Activityztek Réka nénivel, és Orsi nénivel kipróbálhatták az új fejlesztő játékot a Mozgáskottát, amit mi pedagógusok már e projekt keretében tanultunk meg egy módszertani továbbképzés keretében. Mind emellett az alsós gyerekek többsége pedig malomversenyen vett részt 24 tanulóval, melyre egész héten izgatottan készültek. A felsősökről sem megfeledkezve pedig Méta versenyre nevezhettek az osztályok, amit Gábor bácsi vezényelt a délután folyamán.

A gyerekek önfeledten szórakozhattak A legnagyobb kitartást a malomverseny igényelte, de a gyerekek fegyelmezetten, türelmesen küzdöttek meg egymás ellen.

Egy vidám napot tölthettünk együtt, gyerekek, szülők, pedagógusok.

Köszönöm kollégáimnak és a segítő szülőknek az önzetlenséget, a tanulóknak részvételt. Kívánom, hogy az előttünk álló két tanévben hasonló, vagy még ennél nagyobb közös élményben legyen részünk az ERASMUS + projektünk kapcsán.

Iskolánkban több alaklommal is nyílt napot szervezünk a projektünk során, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Az aktuális programokról honlapunkon és iskolánk facebook oldalán láthatnak majd tájékoztatást.

A legnagyobb eseményünk várhatóan a márciusban megrendezésre kerülő projekthét lesz, melynek során 12 külföldi óvó néni és tanító néni vagy bácsi érkezik intézményünkbe Franciaországból, és a Karib Szigetekről Gaudeloupe-ból( francia tartomány),Romániából,Macedóniából,Litvániából .

Wilhelmné Dudás Ilona

 

A programmal kapcsolatos további dokumentumok innen letölthetőek:

A játéknap programja

A programról készült prezentáció

A programról megjelent újsácikk

Képgaléria